- Eteeriset öljyt ja tuoksut
Eteeriset öljyt kesään: Muskatellisalvia
Tänä kesänä blogimme vieraskynään tarttuu tietokirjailija ja VTL Ari Turunen. Hän kirjoittaa seuraavaa tietokirjaa aromiaineista ja tuoksuista sekä kulttuureista, joista ne ovat kotoisin. Tuoksujen taustoja käsittelevässä juttusarjassa Ari avaa perinteitä ja ainesosia eri tuoksujen kohdalla, jotka kaikki löytyvät eteerisinä öljyinä Frantsilan valikoimasta. Vuoroon pääsee tässä muskatellisalvia, jonka eteeristä öljyä Ari pitää juurituoksujen valtiaana.
Kun muskatellisalvian (Salvia sclarea) eteeristä öljyä sisältävän pullon avaa, tuoksu leviää huoneen joka kolkkaan. Lyhyt nuuhkaisu tuntuu nenässä pitkään, vaikka öljyä ei ole iholla tippaakaan. Laventelin tavoin muskatellisalviassa on paljon linalolia ja linalyyliasetaattia, mutta sen merkittävä ominaisuus on sen soveltuvuus nimenomaan juurituoksuksi. Öljy saadaan höyrytislaamalla sen lehtiä. Öljystä saatu absoluutti sisältää sklareolia, jota käytetään synteettisen ambran eli ambroxidin tuottamiseen.
Muskatellisalvia, eteerinen öljy
Muskatellisalvian eteerinen öljy saadaan höyrytislaamalla kasvin kukkivia latvoja sekä lehtiä. Juureva tuoksu auttaa rauhoittumaan ja saamaan unenpäästä kiinni. Se myös vahvistaa niin elimistöä, hermoja kuin seksuaalisuutta. Annostele hellävaraisesti ja sopivissa tilanteissa – rauhoittava vaikutus voi viedä keskittymiskyvyn esimerkiksi työympäristössä.
Muskatellisalvia on hyvin läheistä sukua ruoanlaitossa käytetylle ryytisalvialle (Salvia officinalis). Keskiajalla sillä oli suuri maine lääkekasvina. Sitä on käytetty myös vermuttien ja liköörien maustamiseen lievän myskimäisyytensä takia, mistä johtuu sen nimikin muskatelli. Muinaiset egyptiläiset ja keskiajan eurooppalaiset pitivät sitä pyhänä kasvina ja sitä käytettiin puhdistautumisrituaaleissa ja maagisissa keitoksissa. Nimi salvia tarkoittaakin latinaksi parantamista.
Salvialajeja on useita satoja, ja ne kuuluvat Lamiaceae-perheeseen eli huulikukkaiskasveihin. Muskatellisalvian varret voivat kasvaa metrin korkuisiksi, ja sen kukat vaihtelevat väriltään vaaleanpunaisesta siniseen. Muskatellisalvia on kotoisin Etelä-Euroopasta, mutta sitä viljellään myös Keski-Euroopassa, Venäjällä ja Yhdysvalloissa.
Muskatellisalvian tuoksu on pitkäikäinen, voimakas ja äärimmäisen mieleenpainuva. Se istuu moniin eri tuoksuperheisiin ja tuo parfyymeihin makeaa, lämmintä ja metsäistä aromia. Siinä on aavistus ambraa, tupakkaa ja kuivia teenlehtiä.
Keskiajalla viini maustettiin usein muskatellisalvialla, ja joskus sillä maustettua viiniä myytiin huijaustarkoituksessa arvokkaampana muscadet-rypäleestä tehtynä viininä.