• Ihonhoito

Kokonaisvaltainen talvi-ihon hoito

Vuodenaikojen vaihtuminen vaikuttaa vääjäämättä arjen rutiineihimme, aina ruokavaliosta ja levon tarpeesta ihonhoitoon asti. Mutta kuinka talvi-ihon hoito eroaa kevään ja kesän ihonhoitorutiineista, ja miksi kuiva, kutiava iho tuntuu olevan talviaikaan enemmän sääntö kuin poikkeus?

Talviaikaan kuiva sisäilma, lämmitys ja ulkoilman kylmyys rasittavat ihoa, jolloin sen hoidossa on kesään verrattuna otettava tarkemmin huomioon kosteutus ja ympäristön olosuhteilta suojautuminen. Kuulas talvi-iho vaatii kokonaisvaltaista lähestymistapaa hyvinvointiin; antioksidanttipitoista ruokavaliota, vuodenaikaan sopivan ihonhoitorutiinin ja iholle edulliset olosuhteet ja suojauksen sekä sisä-, että ulkotiloissa.

Kuiva ilma, pakkanen, viima ja lämpötilaerot lisäävät pintaverisuonten laajenemista, jonka huomaa helposti esimerkiksi nenänpielien ja poskipäiden punoituksena. Ihon kuivuminen ja luonnollisen kosteustekijän (NMF = Natural moisturizing factor) puute lisää pintaryppyjen esiintymistä ja estää ihon luonnollisen rasvan eli seebumin erittymistä ihon pinnalle. Tällöin myös ihottumaherkän, couperoottisen ja atooppisen ihon tilanne usein pahenee. Talvi-ihon hoidossa käytetäänkin usein epitelisoivia, eli ihon pintakudosta parantavia yrttejä ja eteerisiä öljyjä, kuten kehäkukkaa, ratamoa, siankärsämöä ja kuismaa sekä eteeristä ruusua ja ylang ylangia. Midsummer Rose -sarja on erityisesti suunniteltu hoitamaan herkkää ja couperoottista ihoa.

Kodin sisäilmalla on merkitystä

Sopiva sisäilman lämpötila, puhtaus ja ilmankosteus vaikuttavat positiivisesti myös ihon kauneuteen. Lämmityksen voi helposti säätää yhden tai kaksi astetta normaalia viileämmäksi, ja ilmankostutin on helppo tapa kosteuttaa sisäilmaa ja sitä kautta ihoa ja limakalvoja.

Sisäilmaan erittyy myös myrkkyjä esimerkiksi maaleista, tekstiileistä, lakoista ja pesuaineista, ja kuten muillakin ilmansaasteilla, näillä kemikaaleilla voi olla yllättävän suuri vaikutus ihon hyvinvointiin. Sisäilmaa puhdistavat ja kosteuttavat huonekasvit ovat tehokas ja viihtyisyyttä lisäävä tapa alentaa kodista peräisin olevaa kemikaalikuormaa, ja siksi kannattaakin suosia reheviä, nopeakasvuisia viherkasveja, kuten esimerkiksi kirjo-, ja viirivehkaa, kultapalmua, kultaköynnöstä ja limoviikunaa.

Ruokavaliolla iho kuulaaksi

Sisäinen terveys heijastuu myös ihon hyvinvointina. Terveellinen ravinto, värikkäät, antioksidanttirikkaat kasvisruoat ja tärkeät kasvirasvat auttavat ihoa uusiutumaan. Myös runsas vedenjuonti ja yrttiteet, kuten esimerkiksi Puhdas Puro ja Lähde -teet, auttavat elimistöä puhdistamaan kuona-aineita, ja näin myös iho hehkuu kuulaampana.

Iho kuivuu myös helpommin jos ravinnosta puuttuu tärkeitä kasvirasvoja kuten omega 3, 6, 7 ja 9. Luomulaatuiset hamppu-, pellava-, oliivi-, tyrni-, iltahelokki- ja mustaherukkaöljyt voivat olla mullistavia ihon kannalta, ja hyviä kasvirasvoja löytyy myös esimerkiksi avokadosta ja pähkinöistä. Atooppisen ihon hoidossa kannattaa pitää taukoa gluteenia sisältävien viljojen suhteen, sillä ne saattavat herkistää ihoa suoliston kautta.

Vältä liian tehokkaita puhdistusaineita

Ihon turhaa pesemistä on hyvä välttää, ja hellävaraiset, kasviöljyjä sisältävät emulsiot ja geelit ovat parhaita puhdistusaineita talviaikaan. Midsummer Rose -sarjan puhdistusemulsio ei kuivata ihoa, vaan hoitaa ja ravitsee silti tehokkaasti puhdistaen.

Joskus jopa pelkällä vedellä peseminen voi olla liikaa jos iho on erittäin kuiva tai atooppinen, ja siinä tapauksessa on suositeltavaa käyttää puhdistukseen esimerkiksi kasviöljyä, kuten Harmonia-hoitoöljyä. Jos ulkona on kova pakkanen, voi puhdistuksen jättää aamun ihonhoitorutiinista kokonaan pois.

Puhdistuksen jälkeen on erittäin tärkeää aloittaa ihon kosteutus suihkuttamalla kasvoille Ruusuista kasvovettä ja painelemalla se ihoon kevyesti kämmenillä.

Kuorinta auttaa ihoa uusiutumaan

Hellävarainen kuorinta auttaa kuolleen ihosolukon poistamisessa, joka taas edesauttaa seerumin, kosteusvoiteen ja kasvoöljyn imeytymistä ja ihon uusiutumista. Talviaikaan ihon kuorinnassa on syytä olla varovainen, ja erittäin kuivan ihon kuorinnan voi korvata esimerkiksi pyyhkimällä kasvot kostealla ja lämpimällä pyyhkeellä.

Talviaikaan kasvojen ihon voi kuoria Uudistavalla kuorintavoiteella noin kerran viikossa. Kuorintavoide levitetään kostealle ja puhdistetulle kasvojen ja kaulan iholle kevyesti hieroen ja silmänympärysihoa välttäen, ja huuhdellaan lopuksi vedellä.

Couperoottiset alueet, eli iho, jossa on laajentuneita verisuonia kuten nenän sivuilla ja poskipäissä, tulee kuoria erityisen varoen.

Seerumit suojaavat ihoa ilmansaasteilta

Ilmansaasteet nopeuttavat ihon ikääntymistä, ja talviaikaan varsinkin puun pienpoltto sekä lisääntynyt energiankulutus ja lämmityksen tarve lisäävät pienhiukkasten ja oksidien määrää ilmassa. Ilmansaasteet voivat aiheuttaa ihossa esimerkiksi pigmenttiläiskien muodostumista, juonteita, herkkyyttä ja kuivuutta, ja siksi ihoa kannattaakin suojata esimerkiksi seerumin avulla.

Anti-Pollution -seerumi suojaa ihoa saasteilta ja muilta ympäristön rasitteilta, sillä sen sisältämä Ceylonin moringaöljy toimii kosteusvaippana ihon pinnalla ja ehkäisee näin epäpuhtauksien imeytymistä. Lisäksi runsaasti antioksidantteja sisältävät mustikkauute ja ratamouute neutraloivat vapaiden radikaalien haittavaikutuksia.

Seerumista iho saa myös lisäkosteutusta ja muita tarvitsemiaan aktiiviaineita, ja sitä on hyvä lisätä iholle puhdistuksen ja kasvoveden jälkeen kevyesti painellen ja kämmenillä imeyttäen.

Tehokkuutta kosteutukseen

Ihon luonnollista kosteustekijää voi ylläpitää ja nostaa tehokkaasti esimerkiksi ravitsevilla kasvoöljyillä. Frantsilan kasvoöljyt ja voiteet sisältävät runsaasti tehokkaita ja puhtaita ihoa hoitavia raaka-aineita, kuten kylmäpuristettuja luomuöljyjä, luomuyrttiuutoksia sekä eteerisiä öljyjä. Esimerkiksi Ruusu-kasvoöljyn sisältämät luomulaatuiset jojoba-, aprikoosin kivi-, ja manteliöljyt kosteuttavat ja tasapainottavat ihon omaa öljyntuotantoa. Talven vaihtuessa pikkuhiljaa kevääksi ja auringon valon lisääntyessä, voi kasvoöljyn vaihtaa Kehäkukka-porkkaöljyyn.

Voiteista antioksidanttinen Nuorekas Hehku -tehovoide sopii hyvin talviaikaan ja varsinkin osaksi ihonhoidon iltarutiinia. Kovalla pakkaselta poskia voi suojata Karitevoilla eli voipuunrasvalla (shea butter), joka sopii niin lapsille kuin aikuisillekin.

Yöllä myös iho lepää ja uusiutuu

Riittävä uni sekä tasapainoinen mieliala vaikuttavat positiivisesti myös ihon kauneuteen. Yöaikaan myös iho lepää, ja kosteuttavat öljyt sekä voiteet saavat rauhassa imeytyä ihoon.

Illalla puhdistuksen ja kasvoveden jälkeen kasvoille levitetään Turve-ruusu -seerumi tai Anti-Pollution -seerumi. Tämän jälkeen kasvoille ja dekolteelle on hyvä levittää Nuorekas hehku -tehovoidetta ja silmänympärysiholle Silmänympärysvoidetta. Huulet voi rasvata esimerkiksi Hoitavalla huulivoiteella.

Rauhoittumista ja unen tuloa voi edesauttaa hieromalla Laventelisalvaa jalkapohjiin tai ohimoille ennen nukkumaanmenoa.

Siirry työkalupalkkiin