- Ihmiset
- Rentoutuminen ja uni
- Uudet tuotteet
Nykytaiteen kansainvälinen huippunimi matkusti Frantsilaan
Modernin taiteen nouseva nimi, eteläafrikkalainen Dineo Seshee Raisibe Bopape matkusti kesällä Frantsilan luomuyrttitilalle Hämeenkyröön. Siellä hän keräsi viikon materiaalia Kiasman moniaistilliseen näyttelyynsä ’(ka) pheko ye – unen porteilla’. Frantsilan toimitusjohtaja Kimmo Tupala kertoo, miksi yllättävä yhteistyö oli lopulta aivan looginen.
Oli sumuinen helmikuun päivä, kun Frantsilan toimitusjohtaja Kimmo Tupala ja taiteilija, fytoterapeutti Anna Karhu-Cormier tapasivat taiteilija Dineo Seshee Raisibe Bopapen ensi kertaa Kiasmassa. Idea oli kuraattori João Laian. Siitä tuli lämminhenkinen ja tunteikas kohtaaminen.
”Dineota kiinnosti meidän suhteemme luontoon, ja puhuimme paljon Frantsilan arvomaailmasta. Häntä liikutti, että yrityksen arvot voivat olla rakkaus, vastavuoroisuus ja rohkeus”, Tupala kertoo.
”Anna ja Dineo jakoivat samanlaisen ymmärryksen paikan ja kasvien sensitiivisestä kuuntelemisesta, joka oli keskeistä Dineon luovassa prosessissa.”
Dineo Seshee Raisibe Bopape on nykytaiteen nouseva nimi, jonka yksityisnäyttelyitä on viimeksi nähty New Yorkin MoMAssa ja Milanossa. 6. lokakuuta alkaen hänen näyttelynsä (ka) pheko ye – unen porteilla rauhoittaa Kiasman viidennen kerroksen maanläheiseksi maisemaksi, joka kutsuu uneksimaan.
Sitä varten Bopape vietti kesäkuussa viikon Frantsilan luomuyrttitilalla Hämeenkyrössä, jossa hän kehitti näyttelyyn myös oman huonetuoksun ja uneksimisteen.
Se viikko oli hyvin erityinen.
Raisibe dreaming -huonetuoksu tuo mieleen metsän ja maan runsaan kesäsateen jälkeen, 23 €. Raisibe dreaming -yrttiteessä on mustaherukan ja ruismaltaan lisäksi esimerkiksi ukontulikukkaa ja rosmariinia, 8,90 €. Tuotteet ovat myynnissä Frantsilan verkkokaupassa ja Kiasman museokaupassa näyttelyn ajan 6.10.2023–25.2.2024.
Tiesitkö, että saat -15% koko tuotevalikoimasta, kun tilaat uutiskirjeemme? Lisäksi Frantsilan uutiskirjeen tilaajana saat sähköpostiisi ajankohtaista tietoa luonnon hoitovoimasta ja kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista.
Juttu jatkuu kuvan alla
Perinteet ja luonnonmukaisuus yhdistävät
Bopapen työt ovat monitasoisia, spirituaalisia teoksia, joissa erilaisten orgaanisten materiaalien, kuten saven, kivien, tuhkan ja kasvien kautta etsitään yhteyttä maahan ja menneisyyteen.
”Myös me Frantsilassa pyrimme henkiseen yhteyteen luonnon ja kasvikunnan kanssa tuotteidemme kautta”, Tupala kertoo.
Frantsilan 300-vuotiaalla sukutilalla Bopape kulki Anna Karhu-Cormierin kanssa pelloilla, niityillä ja puutarhoissa, maisteli, haisteli ja tutki kukkia ja kasveja. Karhu-Cormier toimi kasvi- ja tuoksuasiantuntijana sekä fasilitaattorina vierailun ajan. Hän opasti Bopapea Frantsilan tilan, ympäröivän luonnon ja erityisten kasvien ja paikkojen kokemiseen ja tuntemiseen.
Bopape ui Kirkkojärvessä, saunoi 113-vuotiaassa savusaunassa, kokeili vihtojen tekoa ja turvehoitoja, nukkui verhotussa antiikkisängyssä vanhassa hirsitalossa.
”Dineo heittäytyi Frantsilan maailmaan täysillä. Häntä kiinnostivat vanha sukutila ja pitkät perinteemme. Edelliset sukupolvet ovat hänelle merkityksellisiä ja hänellä on vahva kunnioitus perinteitä kohtaan.”
Mukana olivat myös kuraattorit Kiasman ja Zürichin nykytaiteen museoista ja Frantsilan omistajaperhettä. Yhdessä he pysähtyivät Bopapen vetämiin meditatiivisiin piireihin, dream circleihin, ja kävivät syvällisiä keskusteluja esimerkiksi unien näkemisestä. Kaikesta tästä Bopape ammensi näyttelyynsä materiaalia.
Nelipäiväiseksi tarkoitettu visiitti venyi viikoksi, ja lopuksi aika Frantsilassa purkitettiin – kirjaimellisesti.
Uniikki yrttitee ja huonetuoksu
Millainen tuoksu kutsuu uneksimaan? Entä millainen maku?
Dineo Seshee Raisibe Bopape sai Frantsilassa vapauden suunnitella juuri haluamansa huonetuoksu- ja teesekoitukset, jotka vievät näyttelyn unenomaiseen tunnelmaan. Ne ovat maanläheisiä ja juurevia, tuoksussa esimerkiksi lemmikinkukkaa, katajaa ja tervaa, maussa ruismallasta ja mustaherukkaa.
Taiteilijan visioima tuoksu leijailee myös Kiasman näyttelysalissa, yrttiteetä voi maistaa kahvilassa. Sama näyttely nähdään ja aistitaan myöhemmin Sveitsin Zürichissä.
”Kyseessä on moniaistinen taidekokemus, jota voi jatkaa tuotteiden kautta myös kotona”, Kimmo Tupala kertoo.
Tupala on onnellinen, että maailmalla nousukiidossa oleva Bopape valitsi tulla juuri Frantsilaan.
”Taide ja kulttuuri ovat myös osa kokonaisvaltaista hyvinvointia, jota me Frantsilassa haluamme tukea. Kun tässä teoksessa kohtaavat vielä luonnonmukaisuus ja yrtit, niin se heijastaa täysin Frantsilan ydintä.”
Dineo Seshee Raisibe Bopape pyysi frantsilalaisia lähettämään näyttelyään varten myös Kirkkojärven mutaa, kuivattuja yrttejä ja lemmikin kukkatippoja.
Kuvat Miki Tokairin
https://kiasma.fi/nayttelyt/dineo-seshee-bopape/